Vimmerby

Vimmerby ligger i östra Småland, närmare bestämt i Kalmar län med närhet till Västervik. Området tros ha varit bebott redan under stenåldern men de säkraste forntida fynden är från vikingatiden. Under medeltiden och framåt växte staden knappast men förblev en knutpunkt för handelsresande i Östergötland trots att den inte låg på den direkta färdvägen mellan Stockholm och Kalmar. Idag syns spår av den medeltida historien i centrala Vimmerby där vissa gamla trähus fortfarande är bevarade och stadens Storgata sträcker sig likadant ännu. Det är dock inte av dessa anledningar som staden är vida känd i och utanför Sverige utan på grund av en av dess speciella invånare.

Trots sin lilla storlek är Vimmerby idag vida känt över hela världen. Bland dess tiotusen invånare har i särklass en av dem hjälpt sätta samhället på kartan. Astrid Lindgren föddes 1907 i staden och bodde där under uppväxten. Hennes böcker är inspirerade av den småländska landsbygden och det finns självklara likheter mellan Bullerbyn och hennes barndomsort. Idag är Astrid Lindgrens böcker lästa över hela världen och översatta till 95 olika språk. Många av hennes böcker har blivit film och visst kan vi alla nynna några rader ur Idas Sommarvisa. Hon var dessutom hedersdoktor på inte mindre än tre olika universitet runt om i Europa.

Vimmerby är hem för Astrid Lindgren

Vimmerby under semestern?

Ett besök i Vimmerby kan tilltala många olika typer av semesterfirare. Staden i sig är väldigt mysig och pittoresk och du har nära till den småländska landsbygden med gärdsgårdar och åkrar. Strax utanför ligger naturreservatet Norra Kvill och du kan även vandra på någon av de fina lederna i närheten. Vill du se älgar finns Virum älgpark där du upplever djuren i sin naturliga miljö. Det självklara dragplåstret är dock Astrid Lindgrens barndomshus Näs och äventyrsparken som också bär hennes namn, Astrid Lindgrens Värld. Där kan både stora och små besökare försvinna in i deras favoritsagor från Astrid och träffa karaktärerna från berättelserna.