Arbeta med mjuka metoder

Att arbeta med hundar med hård metod innebär att få den att lyda genom bestraffning och obehag. Man får den att förstå att fel beteende betyder arg röst, ryck i kopplet, smärta eller skrämsel och därmed undviker den att göra det som resulterar i det. Mjuka metoder betyder att man istället uppmuntrar hunden och får den att växa som individ. Med mjuka metoder motiverar man hunden genom att belöna önskvärda beteenden med hundgodis, klia den eller ge den eller leksak. På detta sätt når man mycket fortare fram till målet och resultatet blir mer beständigt samt att man skapar en bättre relation till hunden.

I mjuka metoder används ofta klickerträning istället för bestraffning när man tränar med hunden. En klicker är en plastdosa som avger ett klick när man trycker på den och man får hunden att förstå att ljudet innebär en uppmuntring som godis till exempel. Fördelen med klicker är att den alltid låter på samma sätt vilket kan vara svårt att uppnå med rösten. Detta gör att hunden har lättare att förstå eftersom rösten kan ha olika tonfall beroende på hundägarens sinnesstämning. Träningen går till på det viset att man klickar när hunden närmar sig den rörelse eller det beteende man vill uppnå.

Mjuka metoder i hundträning

Mjuka metoder istället för bestraffning

Mjuka metoder gör att hunden tycker träningen är rolig och man får en trygg och glad hund som är samarbetsvillig. Den kommer att bli kreativ och själv ta initiativ till träning samt att bjuda på sig själv. Man får hunden att tänka själv istället för att tvinga den att göra saker och det gör att den lättare kommer att komma ihåg saker. Dessutom behövs den inte dirigeras hela tiden utan det kommer att bli naturligt för den att följa och samarbeta med ägaren utan att man behöver locka på den. Det kan ta en månad innan den lär sig tekniken men sedan lär den sig lätt nya saker.