Sveriges framgångar inom fotboll

Oavsett hur intresserad eller ointresserad man är av fotboll så går det inte att komma ifrån att det är viktig världssport vi talar om. När du reser runt om i världen och pratar med människor från andra kulturer kommer fotboll att vara ett givet diskussionsämne. Detta är tack vare svenska landslags och enskilda spelares framgångar. Zlatan är nästan lika känd i Indien och Brasilien som i Sverige. Att ha grundläggande fotbollskunskaper höjer den sociala kompetensen och kan öppna dörrar till trevligt umgänge. För att vara ett så pass litet land som dessutom är snöklätt med ogästvänliga fotbollsplaner har vi haft stora framgångar i denna mest älskade av världens alla sporter.

Om du är ett sant fotbollsfan vill du kanske ha möjlighet att planera fritiden och eventuella resor utifrån viktiga fotbollshändelser. Ett bra tips är då att du håller koll på svenska landslagens spelscheman så att du inte är dubbelbokad på dessa viktiga datum för oss fotbollsfans. Fotboll på landslagsnivå, särskilt när EM, OS och VM är i antågande är också ett bra tillfälle att börja följa sporten lite mer seriöst eftersom man då får se många av världens bästa spelare prestera på max under en kort tidsrymd. Under dessa stora turneringar är sporten ett av de största samtalsämnena i fikarum och gator, fotbollen blir något som förenar oss svenskar.

Fotboll är världens största sport

Historiskt har Sverige varit bra på fotboll

Sveriges kanske största fotbollsframgångar genom tiderna är herrlandslagets OS-guld 1948, VM-silvret på hemma plan 1958 samt segern i bronsmatchen mot Rumänien i VM 1994. Även svenska damlandslaget i fotboll räknas som en stormakt inom sporten och finns alltid med i medaljdiskussionerna inför stora mästerskap. Damlandslaget vann VM-silver så sent som 2003. En stor och helt färsk framgång inom herrfotboll är Svenska U-21 landslagets sensationella och bragdstämplade Em-guld från 2015. En vinst som bådar gott inför framtiden. Även svenska tränare som Sven Göran Eriksson, Lars Lagerbäck och Pia Sundhage samt svenska klubblag och spelare som Zlatan, Thomas Brolin, Henrik Larsson, Gunnar Gren och Lotta Schelin hör till det svenska fotbollsundret.